Află cum să pregătești instalația de încălzire pentru iarnă și cum să alegi peleții

Peleți încălzire preț promoțional

Curățare centrală, sobă, șemineu pentru iarnă
Instalația de incălzire, indiferent dacă este centrală, cazan, sobă, șemineu, se curăță întotdeauna inainte de începerea sezonului rece. În cazul coșurilor de fum curațarea se face ori de câte ori este necesar. Dacă observați că se pierde din puterea centralei, atunci primul lucru care trebuie verificat este starea coșului de fum. Întotdeauna apelati la coșari autorizați.

Alegerea peleților pentru încălzire
Punctul de plecare pentru selecția peleților potriviți sunt recomandarile din instrucțiunile instalației de încălzire. După ce ai verificat care sunt opțiunile ce pot fi utilizate pentru centrala ta, peleți de lemn de esenta tare, peleți de lemn de rașinoase sau peleți de floarea soarelui, poți trece la verificarea ofertelor pentru achiziția peleților potriviți.

Culoarea peleților de lemn nu indică calitatea acestora
Culoarea mai deschisă sau mai închisă a peleților de lemn nu este un indicator pentru calitatea sau randamentul termic al peleților. Culoarea peleților din lemn nu indică, sub nici o formă, calitatea acestora. Spre exemplu, în funcție de tipul si lotul de lemn utilizat în procesul de producție, peleții din rășinoase au culoarea alb/galben/oranj. Peleții din lemn de stejar au culoarea gri.

Cum verifici calitatea peleților de lemn
Calitatea peleților de lemn este atestată de puterea calorifică și de raportul dintre cenușă și umiditate. În categoria lemnului de esență tare, lemnul de stejar are puterea calorifică cea mai ridicată și timpul de ardere cel mai îndelungat. În categoria lemnului de rășinoase, lemnul de pin are puterea calorifică cea mai mare și, prin urmare, randamentul termic cel mai bun.

Ce indică cenușa peleților de lemn după procesul de ardere
Prin natura produsului, peleții din biomasă au ca rezultat al procesului de ardere un anumit procent de cenușă, care diferă în funcție de tipul de esență de lemn utilizat pentru fabricarea peleților. Spre exemplu, pentru peleții din lemn de rășinoase indicatorul de cenușă nu trebuie sa depăsească 0,5%, chiar daca standardul A1 specifică maxim 0.7%. Dintre toate tipurile de lemn de rășinoase, brand, molid sau pin, lemnul de pin și, prin urmare, peleții de pin au cel mai mic procent de cenușă rezultat in urma arderii.
Dintre toate tipurile de lemn de esentă tare, cum ar fi stejarul, fagul, carpenul, stejarul este lemnul cu procentul de cenușă cel mai scăzut.
Dacă procentul de cenușă pentru peleții de lemn depașește 0,5%, cel mai probabil aceștea sunt fabricați dintr-un amestec de mai multe tipuri de lemn si au un randament termic mai scăzut.

Utilizare mix de esentă tare cu răsinoase
Centralele/instalațiile de încălzire se reglează pentru esență tare sau rășinoase pentru a obține randamentul optim. Nu este recomandat amestecul între cele 2 tipuri de esență diferite, deoarece crește consumul de peleți și scade randamentul termic